Öppna huvudmenyn


Hörnet Valhallavägen/Lindarängsvägen.

Valhallavägen 191–199 är ett byggnadskomplex på Valhallavägen i Stockholm. Byggnaden uppfördes 1959 för Konstfackskolan, som 2004 flyttade till andra lokaler vid Telefonplan.[1] Idag har bland annat Naturvårdsverket och Sida kontor i byggnaderna.

Byggnadskomplexet uppfördes efter ritningar av Gösta Åbergh på uppdrag av Byggnadsstyrelsen, som gav Åbergh uppdraget efter en inbjuden arkitekttävling 1954. Projektet hade en stram budget och avslutades aldrig helt. Exempelvis kom yttre murar inte till utförande.[förtydliga] Åbergh valde som fasadmaterial rött tegel, mörkt och genomskinligt fasadglas samt profilerad aluminium. Fasaderna är kulturminnesmärkta.[1]

Om byggnaden skriver arkitekturhistorikern Fredric Bedoire bland annat "...en av Stockholms vackraste byggnader från 50-talet, med långsträckta byggnadskroppar grupperade kring gårdar."[2] Även nuvarande (2010) chefredaktören för facktidskriften Arkitektur, Olof Hultin är entusiastisk, han menar bland annat att "… den grafiska skärpan i Konstfacks byggnader saknar motstycke i Stockholms 50-talsarkitektur."[3]

BilderRedigera

Byggnadskomplexet mot innergårdarna på hösten 2010.

KällorRedigera

Tryckta källorRedigera

NoterRedigera

  1. ^ [a b] ”Historik”. Konstfack. https://www.konstfack.se/sv/Om-Konstfack/Detta-ar-Konstfack/Historik/. Läst 14 december 2016. 
  2. ^ Bedoire (1977), sida 230
  3. ^ Hultin (2002), sida 228

Externa länkarRedigera