Mossefossen og Moss Jernverk sommeren 1800, akvatint av J.W. Edy. En av de viktigste grunnene til at jernverket ble lagt til Moss var fossekraften.

Moss Jernverk ble grunnlagt i 1704 og var i mange år Moss' største bedrift. Med kraft fra Mossefossen ble malm hovedsakelig fra Arendalsfeltet smeltet og bearbeidet til en rekke produkter. Fra midten av 1700-tallet var verket Norges ledende rustningsbedrift og støpte hundrevis av tunge kanoner i jern. Norges første valseverk for jern ble også anlagt der.

Moss Jernverk hadde flere fremtredende eiere, blant dem Bernt Anker og Herman Wedel-Jarlsberg, og verkets administrasjonsbygning, den såkalte Konvensjonsgården, ble brukt for å forhandle frem Mossekonvensjonen i 1814. Ved midten av 1800-tallet møtte verket økt konkurranse fra svenske og engelske jernverk; stigende priser på trekull var også ødeleggende for lønnsomheten – jernverksdelen ble lagt ned i 1873. Moss Jernverk ble solgt for 115 000 spesiedaler i 1875, og området verket lå på ble overtatt av det som etterhvert ble emballasjefabrikken Peterson, som fremdeles benytter det. Les mer…