Öppna huvudmenyn
Ej att förväxla med Gamla Läkaresällskapets hus.
Svenska Läkaresällskapets hus
Samlingssalen, 1904

Svenska Läkaresällskapets hus är en byggnad vid Klara östra kyrkogata 10 på Norrmalm i Stockholm intill Klara församlingshus, uppförd för Svenska Läkaresällskapet 1904–1906 efter ritningar av arkitekt Carl Westman. Byggnaden blev ett genombrott för Westman och den nationalromantiska byggnadsstil, en form av svensk jugend, som han representerade. Byggnaden används alltjämt av Läkaresällskapet.

Byggnaden har granitsockel och en fasad i handslaget oputsat tegel från Minnerbergs tegelbruk. Westman inledde med byggnaden en period av tegelbyggen som var inspirerade från England och Danmark. Karakteristiska för Läkaresällskapets hus är de smårutiga, vitmålade fönstren placerade i fasadliv. Dominerande i husets mitt är entréportalen med en omfattning av granit. Arkitektens hustru Elin Westman har formgivit järngrindarna i porten. I omfattningen finns två granitreliefer av Christian Eriksson, som visar en grupp läkare kring en patient.

Interiören präglas av stram jugendstil; här finns mosaikgolv, snidade trappräcken, lampkronor och möbler av Westman. Den glastäckta samlingssalen har dekorationsmålningar utförda av Filip Månsson. Husets inre är till större delen i originalskick.

Arkitektkollegan Torben Grut var både kritisk till och entusiastisk över Westmans skapelse. 1907 skrev han i tidskriften Arkitektur bland annat: "Diskret, allvarlig, flärdlös reser sig den nya byggnaden på denna vackra plats". Hans ord återspeglar hur byggnaden upplevdes av samtidens ledande arkitekter.[1]

DetaljbilderRedigera

Portalen med sina granitreliefer skapade av Christian Eriksson.

KällorRedigera

Externa länkarRedigera