Sociala Huset

byggnad i stadsdelen Inom Vallgraven i Göteborg

Sociala Huset i stadsdelen Inom Vallgraven i Göteborg uppfördes under åren 1849-1855 som Allmänna och Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg. Tomten låg då i utkanten av Göteborg, på de frilagda området vid Vallgraven som tidigare upptagits av befästningsverken. Sociala Huset är byggt på det högverk som stod i mitten av bastionen Carolus Dux vid Grönsakstorget.

Sociala Huset
Sjukhus
Sociala huset från sydväst.
Sociala huset från sydväst.
Land Sverige
Län Västra Götalands län
Kommun Göteborgs kommun
Ort Inom Vallgraven
Adress Västra Hamngatan 25
Sahlgrensgatan
Arkitekt Victor von Gegerfeldt
Ägare Higab
Färdigställande 1855
Arkitektonisk stil nyromantik
Byggnadsmaterial tegel

Victor von Gegerfelt var både arkitekt och byggherre för projektet som skulle ge Göteborg sitt dittills största sjukhus. Sociala huset är känt för sitt originella utseende. Enligt ritningarna skulle byggnaden vara ellipsformad, men på grund av att de ekonomiska kalkylerna sprack så byggde man bara en halv ellips i tre våningar. Den 1 april 1855 invigdes sjukhuset som låg där fram till och med år 1900 då sjukhuset flyttade till nya lokaler i Änggården.

Efter att sjukhuset hade flyttat intogs huset av olika sociala institutioner och av folktandvården. Efter detta kom huset att kallas för Sociala Huset eller bara Socialen.

Den 2 september 2006 flyttade Pedagogen in i huset som då var nyrenoverat och tillbyggt.

Byggnaden ägs av det kommunala bolaget Higab.

Se ävenRedigera

KällorRedigera

Externa länkarRedigera