Öppna huvudmenyn


Drottningholms badhus är kungafamiljens privata kallbadhus i Mälaren vid Drottningholms slottLovön, Stockholms län. Badhuset står söder om slottet i ett område som under 1800-talets början utformades med lövträdbevuxna öar och kanaler, förbundna med broar samt en liten gångbro som leder till själva badhuset.[1] Området är inte tillgängligt för allmänheten.

Området är gestaltat som engelsk park och är det enda större tillskott på Drottningholm som ordnades efter Gustav III:s död. Badhuset uppfördes 1792 på hertig Karls (sedermera Karl XIII) uppdrag efter ritningar av C.C. Gjörwell.[2] Det är formgivet i tidens klassicistiska tempelstil med tympanon och tandsnitt längs takkanten. Drottningholms badhus är troligen det äldsta bevarade i sitt slag i Sverige.[3]

BilderRedigera

ReferenserRedigera

Externa länkarRedigera